Close search

За минералите и тяхната сила (втора част)

За минералите и тяхната сила (втора част) Ценните вещества, които ни помагат да изградим своя организъм и да го поддържаме в кондиция, здрав, а оттам и самите ние да се чувстваме добре се наричат минерали и витамини. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Ценните вещества, които ни помагат да изградим своя организъм и да го поддържаме в кондиция, здрав, а оттам и самите ние да се чувстваме добре се наричат минерали и витамини. Минералите са онези безценни съставки, които правят костите здрави, подсилват кръвта, запазват кожата свежа и гладка, и много други процеси в нашето тяло, за които не се досещаме толкова често, че може би не се случват от само себе си.

Кобалт
Минералът кобалт е съставна част на витамин В12. От голямо значение е за производството и поддръжката на червените кръвни телца. Основно се набавя от различни хранителни източници, като ежедневния прием, който е нужен за организма не възлиза на повече от 8 мкг.
Полезни ефекти: Предотвратява и забавя развитието на анемия.
Болести при недостиг: Анемия.
Естествени източници: Месо, бъбреци, черен дроб, мляко, стриди, миди.
Токсичност: Липсват данни за токсичност.
Врагове: Всичко, което унищожава В12.
Съвети: Ако сте вегетарианци, има голяма вероятност да развиете недостиг на кобалт, за разлика от хората, поемащи меса и черупчести морски животни (стриди, раци).

Желязо
Желязото е от голямо значение за производството на хемоглобин и силна кръв или още известни като червените кръвни телца. Освен това той е важен за образуването и поддръжката на миоглобина /червеният пигмент на мускулите/ и някои видове ензими. За жалост много малък процент от приема на желязо се абсорбира и прониква в кръвта – едва 8%. Възрастен индивид със средно тегло 68 кг има около 4 г желязо в организма си. Хемоглобинът, който изразходва по-голямата част от желязото бива рециклиран и повторно оползотворен при заместване на кръвните клетки на интервали по 120 дни. Нормата, която е необходима за един възрастен човек на ден е около 10-15 мг желязо, като за бременните жени е двойна – 30 мг на ден. Освен това, знае се, че са един месец жените губят два пъти повече желязо в сравнение с мъжете. За асимилацията на желязо са необходими мед, кобалт, манган и витамин С. От своя страна желязото е необходимо за правилния метаболизъм на В-витамините.
Полезни ефекти: Подпомага растежа. Увеличава съпротивителните сили на организма. Лекува и предпазва от анемия, предизвикана от недостиг на желязо. Възстановява добрия тонус на кожата.
Болести при недостиг: Анемия.
Естествени източници: Свински черен дроб, говежди бъбреци, сърце и черен дроб, нишесте, брашно, изсушени праскови, червено месо, жълтък, стриди, ядки, фасул, аспержи, меласа, овесено брашно.
Токсичност: Рядко се наблюдава подобен ефект при здрави индивиди. Прекалено високите дози обаче могат да се окажат рисковани за децата. При индивиди с идиопатична хроматоза съществува генетично обусловен засилен риск от прекалено високи нива на желязо.
Врагове: Фосфопротеините в яйцата и фитатите в безквасните пълнозърнести житни храни намаляват наличността на желязо в организма.
Съвети: За жените се препоръчва целина или хемоглобинова добавка. Ако гълтате ежедневно аспирин, вероятно ще се нуждаете от повече желязо. Редовните консуматори на кафето и чая трябва да знаят, че ако поглъщат големи количества от тези напитки, много е вероятно абсорбцията на желязо да бъде намалена.

Фосфор
Всяка една човешка клетка съдържа елементът фосфор. За да бъде усвоен правилно фосфора и да действа на организма, то много е важно да има наличие и на витамин Д и калций. Съотношението на калций и фосфор трябва да е 2:1 в полза на калция. Така ще се осигури максимален ефект върху тялото от фосфора. Минералът взема участие в почти всички физиологични химични реакции. Много важен за правилното структуриране на зъбите и костите. Ако в организма няма достатъчно фосфор, то не може да се асимилира и елементът ниацин. Добър стимулатор на сърдечната дейност. От важно значение е и за функционирането на бъбреците. Нужен е за предаването на нервни импулси. Дневната дажба е 800-1200 мг за възрастни като по-високите стойности се препоръчват за бременни жени и кърмачки.
Полезни ефекти: Подпомага растежа и възстановяването на организма. Доставя енергия и сила. Спомага за метаболизма на мазнините и скорбялата. Облекчава болките при артрит. Допринася за поддържането на венците и зъбите.
Болести при недостиг: Рахит, пиорея (гнойно течение).
Естествени източници: Риба, домашни птици, пълнозърнести житни храни, яйца, ядки, семена.
Токсичност: Няма данни за нежелани ефекти.
Врагове: Големите количества желязо, алуминий, магнезий, защото правят фосфора неефективен.
Съвети: Ако се поема твърде голямо количество фосфор се нарушава равновесието на минералите и количеството на калция намалява. Обикновено хранителните ни режими са богати на фосфор, тъй като той се съдържа в почти всяка естествена храна, което от своя страна обяснява високата честота на явлението калциев дефицит. За хората над 40 години е препоръчително да намалят консумацията на месо и да увеличат приема на листните зеленчуци, както и млякото. Причината е, че след тази възраст бъбреците не помагат за елиминирането на излишните количества фосфор, в резултат на което калцият се изчерпва.

Източник: ohboli.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност