Close search

Подробно за нитратите

Подробно за нитратите Използването на нитратите за повишаване на добивите в земеделието датира от края на ХІХ век, но първото изследване на влиянието им върху здравето на хората е осъществено почти столетие по-късно – в средата на ХХ век. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Използването на нитратите за повишаване на добивите в земеделието датира от края на ХІХ век, но първото изследване на влиянието им върху здравето на хората е осъществено почти столетие по-късно – в средата на ХХ век.

Оттогава тъмните, дори черни краски все повече се сгъстяваха над нитратите. Те, наред с пестицидите, се превърнаха в една от най-сериозните заплахи, породени от съвременното земеделие.

Какво показа огромният брой изследвания, осъществени през последните десетилетия?
Установи се, че нитратите сами по себе си не могат да бъдат отнесени към токсичните вещества. Истинската заплаха произтича от превръщането на нитратите в нитрити. Под действието на определени бактерии този процес протича в устната кухина и в дебелото черво, особено в условията на понижена киселинност на стомашния сок. А нитритите наистина са изключително опасно вещество! Доказано е, че те взаимодействат с хемоглобина на кръвта, като го превръщат в метхемоглобин – неговата окислена форма, който не е способен да пренася кислород. Това предизвиква нарушение в дишането на клетките (хипоксия) с всички негативни последствия за организма.

Прекрасен “антидот”, който води до възстановяване на нормалната функция на хемоглобина, представлява аскорбиновата киселина (витамин С). С това за жалост бедите, които причиняват нитритите, далеч не свършват. Беше установено, че в стомашно-чревния тракт нитритите взаимодействат с някои амини и амиди, които се получават при усвояването на белтъците, или попадат в организма чрез някои лекарствени вещества, както и чрез храни, съдържащи остатъчни количества от някои пестициди или техни метаболити. В резултат се получават т.нар. нитрозамини и нитрозамиди, които са изключителни канцерогени.

Последните дори са си разпределили черната роля и проявяват известна “специализация” – нитрозамините най-често водят до рак на черния дроб, хранопровода, бъбреците и дихателната система, докато нитрозамидите – до рак на храносмилателния тракт. При това нитрозамините стават особено опасни в присъствие на афлатоксин и други изключително токсични вещества, продуцирани от плесените, които се съдържат в ядки и зърнени култури, съхранявани на влажно и непроветриво място. Според учени високата заболяемост от рак на стомаха у японците се дължи на “слабостта” им да консумират в големи количества пушена риба, която съдържа значителни количества от тези вещества.

Те присъстват и във всички пушени месни продукти. Оказа се още, че нитрозамините разрушават изключително полезните за човешкия организъм витамини А и В, активизират други по-слаби канцерогени (например бензпирена, който се съдържа в цигарения дим, в пушените хранителни продукти и в изгорелите автомобилни газове), нарушават функцията на щитовидната жлеза и т.н.

Източник: health.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност