Close search

Сладкиш "Черно-бяла фантазия"

Добавено от tonilalala
Видяна: 10244 Сладкиш "Черно-бяла фантазия"

Продукти

За кекса: 
       
100 гр черен шоколад
125 гр масло
3 яйца
180 г кафява захар
100 г захар
100 мл прясно мляко
25 гр какао
250 гр брашно
1 и 1/2 чаена лъжаца бакпулвер
щипка сол

За крема:
500 мл прясно мляко
2 яйца
150 гр захар
2 с.л.брашно
прах ванилия
настъргана кора от 1 лимон

Начин на приготвяне

За кекса:

Фурната се загрява на 180°C. Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня или в микровълнова фурна и се оставят да се охладят леко.Брашното, какаото, бакпулвера и солта се смесват. Яйцата и захарта се разбиват, докато се получи пухкав и светъл крем и към него се прибавя шоколадовата смес и прясното мляко. На 2-3 пъти се прибавят сухите съставки и внимателно се разбърква. Готовото тесто  се изсипва в предварително намаслена форма за кекс и се пече около 40-50 минути, като се проверява за готовност. Когато кексът е готов, се оставя да се охлади във формата за 10 минути, след което се прехвърля върху поднос(или метална скара), докато се охлади напълно.

За крема:

Към млякото се прибавя лимонената кора и се загрява до кипване. Яйцата и захарта се разбиват и към тях се добавят брашното и ванилията. Млякото се прецежда и се прибавя към готовата смес на тънка струйка, при постоянно бъркане и отново се връща на огъня. Крема се вари при непрекъснато бъркане до сгъстяване. След като е готов се отстранява от огъня и се оставя да се охлади напълно,като се покрива с прозрачно фолио, така че то да докосва повърхността на крема, за да не се образува коричка. 
Кремът може да се замести с подсладена сметана или готов крем.

След като кексът е охладен напълно, се разрязва на две. Долната част се покрива със слой от крема и върху тях се поставя горната част на кекса, която се покрива с останалата част от сместа. Украсява се с настърган шоколад.

1 Коментар

  1. Small 76144dede55410527332275ae451ae1a2329dc6b83ea4bc5f2d665dd22caa65e
    ivanka.koleva.9465

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност