Close search

Игнажден Игнажден - 20 декември

видяно: 8838

Игнажден Игнажден е много важен ден. По него се пророкува за късмета през следващата година. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Християнският празник е в чест на свещеномъченик Игнатий Богоносец, който бил един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов и е ръкоположен за втори архиепископ на гр. Антиохия. По времето на император Траян, в началото на II век, е откаран в Рим, където е хвърлен на дивите зверове и разкъсан  от тях. 

Игнажден е много важен ден. По него се пророкува за късмета през следващата година. Нарича се още Полазница, Полазовден, Идинак.

Според народните вярвания от Игнажден се тръгват празниците, започва Нова година, ражда се новото слънце. Много важно е какъв човек ще прекрачи прага на къщата и ще дойде на гости. По него се гадае каква ще е годината. Човекът, който влиза пръв, се нарича полазник. Ако той е добър човек, здравеняк и добър стопанин - годината ще бъде щастлива и плодородна за семейството.

Съществува поверие, че ако полазникът е момиче, ще се плодят женски животни. Някъде стопаните си избират полазника и още предния ден с бъклица са го поканили на гости. Преди да влезе, полазникът събира съчки от дръвника, поставя ги до огнището и сяда върху тях да "мъти". Домакинята го посипва с боб, сушени плодове, орехи, пшеница, а той разравя огъня да хвърчат искри и  нарича: "Колкото искрици, толкова пиленца, теленца, яренца, дечица, най-вече мед и масло и бяла пшеница в тая къща!" Всички му отговарят: "Амин, дай Боже!" После всички сядат на трапезата. От треските, които полазникът носи, се слагат в полозите на кокошките. Домакинята е изпекла пита и когато всички седнат на масата, се разчупва от всички едновременно. В когото остане най-голямо парче, той ще има много късмет през годината.

На този ден не се изхвърля боклукът. Не е добре Игнажден да ви сварва с дълг, не се дава и не се взема нищо назаем, не се работи нищо. Дори ястията са сготвени предния ден. Който излезе от дома си, не трябва да се връща с празни ръце, хубаво е на този ден човек да си купи нова дреха.

Вярва се, че от Игнажден Божията майка се е замъчила да роди своя син Христос, който идва на този свят в коледната нощ. Дните през този период се наричат "мъчници". С празника са свързвани надеждите за благополучие и късмет на семейството.

Именници: Игнат, Игнатка.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност