Close search

Андреевден Андреевден - 30 ноември

видяно: 6233

Андреевден "На Андрей денят започва да наедрява колкото едно просено (житно или синапено) зърно". Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Св. Апостол Андрей Първозвани и неговият брат Петър били прости рибари и живеели край Тивериадското езеро. През целия си живот Андрей проповядвал Христовото учение сред балканските причерноморски народи и най-вече сред скитите. Умрял в мъки и страдания, разпънат на кръст с формата на буквата "Х" в гръцкия град Патра.

Според народните познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня. Както казва народът: "На Андрей денят започва да наедрява колкото едно просено (житно или синапено) зърно". Затова в навечерието на празника жените сваряват в ново гърне царевични зърна, боб или леща и сутринта всеки от семейството хвърля по малко от варивото в комина с пожеланието посевите да растат високи и да наедряват. След това от варивото ядат всички. Дава се и на домашните животни, за да е добър плодът им. Жените раздават от варивото в махалата, за да е плодовита годината.

Андреевден на много места се почита като празник на мечките. Вярва се, че св. Андерй е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка, и прогонва зимата и дългите нощи. В българския фолклор мечката е едно от превъплъщенията на змея. "Мечият" персонаж е много разпространен в кукерските ни и сватбените обреди, където трябва да се освободим от нечистото. Тези схващания моделират и обредността на Мечкинден.

Първо - Извършва се жертвоприношение за омилостивяване на звяра.

Второ - В казана се слагат различни варива, за да "едреят" на следващата година.

Трето - Едновременно е мечката се почита и св. Андрей, нейният повелител и светец, който уголемява деня.

Празникът е свързан с Никулден (смята се, че св. Андрей е баща на св. Никола).

Някъде се нарича Едреевден.

Именници: Едрю, Андрей, Андрея, Андрияна.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност