Close search

Полезни свойства на ряпата

Полезни свойства на ряпата Foodpanda, разказва за полезните свойства на ряпата. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Ряпата е зеленчук, който вирее добре в нашите географски ширини, както зелето и репичките. Тази нискокалорична култура притежава набор от полезни свойства и това я прави широко прилагана в хранителната индустрия. Много често в заведенията за здравословно хранене, може да срещнете салата с настъргана ряпа. За първи път този зеленчук се появява в Афганистан и Южна Европа, а от там и по целия свят.

1. Ряпата съдържа набор от микроклетки, органични киселини, въглехидрати, флавоноиди, протеини и стероли.

2. Семената на ряпа са наситени с есенциални и мазни масла, линоленова и линолова киселина.

3. Ряпата е богата на витамин С, който е отговорен за целостта на стените на кръвоносните съдове и подобряване на проце на храносмилане.

4. Кореноплодните култури притежават противовъзпалителни, антисептични и диуретични свойства, които позволяват да се премахнат инфекциите и да се укрепи защитната бариера на организма.

5. Сокът от ряпа се прилага като успокоително средство, способно да нормализира процесите на централната нервна система.

5. Варената ряпа, е полезна за поставяне на компрес върху болни места на тялото.

6. Ряпата позволява да се нормализират сърдечно-съдовите функции, да се успокои сърцето, а също и да се укрепи имунната система на човека.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност