Close search

Нисковъглехидратната диета – за и против

Нисковъглехидратната диета – за и против Отслабва ли се с нисковъглехидратните диети? Възвръщат ли се обратно килограмите след приключването им? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Отслабва ли се с нисковъглехидратните диети? Възвръщат ли се обратно килограмите след приключването им?

Какво представлява

Нисковъглехидратна диета е хранителен режим, ограничаващ храните, съдържащи въглехидрати – като хляб и тестени изделия, бобови култури, ориз, картофи, плодове, и наблягащ на храните, богати на белтъчини и мазнини.

Има доста видове нисковъглехидратни диети, като например тази на Аткинс и диетата „Зоната”.

Въглехидрати се съдържат в захарта, зърнените култури, плодовете, зеленчуците, млечните продукти и бобовите храни (боб, грах, леща). За повечето хора въглехидратите служат като най-главният източник на енергия. По време на храносмилателния процес, организмът превръща въглехидратите в глюкоза. Когато нивото на глюкоза се повиши, заедно с него се повишава и нивото на инсулина. Инсулинът, от своя страна, вкарва глюкозата в клетките, където служи за енергия. Излишната глюкоза се складира в черния дроб и мускулите под формата на гликоген.
Привържениците на нисковъглехидратните диети посочват точно факта, че инсулина пречи на разпада на мазнини в тялото, като позволява на глюкозата да бъде използвана като енергия. И ако въглехидратите в храненето бъдат намалени, инсулинът също ще намалее, и това ще накара организма да гори мазнините за енергия.

Научните изследвания по въпроса, обаче показват, че намаляването на теглото от нисковъглехидратните диети не е свързано изцяло с глюкозата в кръвта и нивото на инсулина.

Какво се яде

Консумират се главно месо и месни продукти, риба, яйца и някои зеленчуци. Съществуват нисковъглехидратни диети, които позволяват и млечните продукти.

Какво не се яде

Изключват се бобовите и зърнените култури, плодовете, хлябът и всички тестени изделия, както и оризът, картофите и изделията със захар и глюкоза. Съществува и дневен лимит от 50 до 150 гр. въглехидрати.

Резултатът

С една нисковъглехидратна диета се отслабва, или поне в началото, защото:

- се губи вода. Нисковъглехидратните диети имат диуретичен ефект.

- повишава чувството на ситост – в хранителният режим преобладават мазнините и белтъчините, които отнемат на организма повече време за усвояване, отколкото въглехидратите и така се чувствате заситени по-дълго.

- намалявате калориите – диетата просто намалява разнообразието храни, които обикновено консумирате и оттам и по-малкото калории.

Загубените по време на диетата килограми могат да се върнат обратно, ако се върнете на предишния си хранителен режим.

Рискове

Нисковъглехидратните диети обикновено повишават холестерола, защото се консумират прекалено много храни от животински произход. Така се утежнява функционирането на черния дроб и бъбреците и се повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и повечето видове рак.

Ако не консумирате плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, организмът ви бива лишен от фибрите, което от своя страна е вредно за общото здраве, а в частност води до запек и други стомашно-чревни проблеми.

Появява се състояние на т.н. кетоза, която води до отпадналост, гадене, обезводняване, лош дъх, замаяност и повишена раздразнителност.

Източник: www.suetno.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност