Close search

Магданозът и ползите му за здравето

Магданозът и ползите му за здравето Магданозът е светло зелено, двугодишно тревисто растение и подправка, широко разпространена в кухните на Близкия Изток, Европа и Америка. Дължи употребата си като освежител на дъха и до голяма степен вкусовите си качества на високата концентрация на хлорофил. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Магданозът е светло зелено, двугодишно тревисто растение и подправка, широко разпространена в кухните на Близкия Изток, Европа и Америка. Дължи употребата си като освежител на дъха и до голяма степен вкусовите си качества на високата концентрация на хлорофил.

Като подправка се използват два вида магданоз - къдраволист и италиански, известен още като обикновен или гладколист. В българската кухня се използва предимно обикновеният магданоз, а къдраволистият магданоз почти не е познат. Къдраволистият магданоз често се използва за декорация на ястия. Смята се, че обикновеният магданоз има по-силен аромат. Друг вид магданоз се отглежда заради корена си.

Какви са ползите за здравето от магданоза?
Той се използва за възбуждане на апетита и подобряване на храносмилането. Семената му имат доказан диуретичен ефект при отоци от сърдечен произход и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Те са много полезни и при болезнени менструални смущения.

Семената се използват като пикочогонно средство, като за целта се счукват и смилат, за да станат на прах. От него се приготвя отвара по следния начин: слагат се 4 чаени лъжички семена на 1 чаша вряла вода, варят се 15 минути, изстудяват се, прецеждат се и течността се пие по 1 супена лъжица 4-6 пъти дневно.

Наред със семената се използват надземната част и корените на магданоза. От тях се приготвя запарка – 20 г от корените и надземната част се потапят в чаша кипяща вода, като предварително са нарязани. Пие се по 1/3 от чашата три пъти дневно преди ядене.

Източник: www.zdravnitza.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност