Close search

Какво трябва да знаете за плодовата салата?

Какво трябва да знаете за плодовата салата? Плодовата салата е чудесна алтернатива на закуската или обяда и е любим десерт на много хора, които предпочитат да заместят сладкишите и шоколадите с нея. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Онези, които се стремят да отслабнат, трябва да избягват да ядат плодова салата за вечеря заради количеството захар (макар и плодова), която тя съдържа. Ако не бъде изразходвана след вечеря, тази захар би могла да доведе до поддържане, ако не и до покачване на съществуващите килограми.

Но какви са ползите от консумирането на плодова салата и действа ли тя негативно в някои случаи?

Ползи от плодовата салата

  • Богата на нутриенти – Плодовата салата е пълна с витамини, минерали и антиоксиданти, които ще засилят имунитета на организма, ще подобрят храносмилането и ще укрепят тялото в превенцията и  борбата с различни настинки и грипове.
  • Нискокалорична храна – Благодарение на по-малкото поети калории, както вече посочихме, ако заместим закуската или обяда си с плодова салата, това ще ни помогне в поддържането на здравословно тегло.
  • Богата на фибри – Характерна особеност на плодовете е високото съдържание на фибри, което от своя страна регулира нивата на кръвна захар и кръвно налягане и играе важна роля в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания.
  • Многообразие – Плодовата салата позволява десетки комбинации според вкуса ви, така че ще приемате различни вещества в зависимост от съставките, които сложите вътре. Можете ще откриете много идеи за плодови салати, които бихте могли да си готвите у дома.
  • Удобство – Приготвянето на плодова салата става бързо и лесно, без да се налага да печете, варите или пържите нещо. Освен това го получавате в най-свеж вид, т.е. в най-богата на полезни вещества форма.

И ако вече търсите откъде да си закупите свежи плодове, за да си направите плодова салата още днес, потърсете в новия Билла каталог, в която ще намерите български плодове на изгодни цени.

Какви са недостатъците на плодовата салата?

Колкото и хубаво и полезно да е нещо, с него не бива да се прекалява, защото си има недостатъци. Така е и с плодовата салата, която има следните минуси:

  • Недостатъчно протеини – Тъй като в плодовата салата няма достатъчно протеини, можете да се почувствате гладни скоро след нея. Именно затова е препоръчително да добавяте в нея някои богати на протеини храни, като кисело мляко, ядки или семена.
  • Високо съдържание на захар – Макар и плодова, тази захар може да провокира покачване на кръвната захар, затова такава салата е противопоказна за диабетици. А и хората с високо кръвно налягане, както и онези, които желаят да отслабнат, трябва да избират в плодовата си салата плодове с по-ниско съдържание на захар, например кивита и малини, без да добавят към нея допълнителна захар.
  • Недостиг на мазнини –  Здравословните мазнини са от съществено значение за нормалното функциониране на мозъка, за поддържането на хормонален баланс и влияят върху общото здравословно състояние. Тъй като в такава салата липсват мазнини, те трябва да бъдат набавяни допълнително.

Въпреки че плодовата салата е здравословен избор, който ще повлияе здравословно върху тялото ви, трябва да вземете предвид и негативните аспекти и да ги компенсирате, за да се насладите максимално не само на вкуса, но и на ползите ѝ.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност