Шоколадов кекс

Продукти

  • щипка сол
  • 100 г млечен шоколад
  • 2 с.л. какао
  • 50 мл. прясно мляко
  • 150 г масло
  • 180 г захар
  • 1 ванилия
  • 5 яйца
  • 0,5 ч.л. сода
  • 200 г брашно
  • 0,5 ч.л. бакпулвер
  • 100 г черен шоколад

Начин на приготвяне

  1. Черният шоколад и маслото разтапяме заедно, на водна баня и оставяме да се охлади.
  2. Разбиваме яйцата и захарта на крем. Прибавяме ванилията и щипката сол.
  3. Пресяваме брашното заедно с какаото, бакпулвера и содата.
  4. Към яйчната смес прибавяме брашното и какаото, като бъркаме внимателно. След това добавяме и прясното мляко. Накрая слагаме маслото и шоколада.
  5. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно кексова форма. Начупваме млечният шоколад на парченца и го набждаме върху тестото повърхностно така, че крайчетата му да се виждат. (Ако го забодем много дълбоко, при печене ще падне на дъното). Изпичаме кекса в предварително загрята на 170 градуса фурна (проверяваме с клечка за готовност).