Печен агнешки джолан с ароматни подправки

Продукти

  • 6 глави лук , обелени
  • 2 канелени пръчици
  • 100 мл зехтин
  • 50 г захар , кафява
  • 2 бр. праз лук
  • 2 стръка целина , нарязани
  • 4 моркова
  • 150 г доматено пюре
  • 1 стръка розмарин
  • 1 л червено вино
  • 1 л бульон , телешки
  • 6 бр. джолан , агнешки
  • 4 бр. дафинов лист
  • за соса:
  • 500 г домати , едро нарязани
  • 250 г захар
  • 2 бр. ябълки , обелени и нарязани на кубчета
  • 2 глави лук , ситно нарязани
  • 150 мл винен оцет , бял
  • 100 г стафиди
  • 2 г чили , на прах
  • 1 ч.л. синапени семена , черни
  • 1 ч.л. горчица , на прах
  • джинджифил - около 2 см парче пресен джинджифил, обелено и ситно нарязано
  • 2 ч.ч. грозде на зърна, разполовени и с отстранени семки
  • 1 щипка сол

Време: 3 ч. и 30
Ниво: средно

Large pechen agneshki dzholan s aromatni podpravki

Начин на приготвяне

  1. Загряваме фурната до 160 градуса. В дълбок съд сотираме в зехтин лука, морковите, праза, подправките (дафинов лист, розмарин, канела) и целината. Добавяме доматеното пюре и захарта. Готвим няколко минути, след което прибавяме бульона и виното. Оставяме да заври.
  2. Подправяме добре джоланите и в друг подходящ съд ги задушаваме в малко мазнина до златисто-кафяво. Преместваме месото в дълбок съд за печене и го заливаме със соса. Покриваме съда с алуминиево фолио и го поставяме във фурната.
  3. Печем ястието 3 часа, докато месото стане крехко и лесно се отделя от костта, след което го преместваме в съд за сервиране. (По желание, може да отцедим соса от печеното с помощта на цедка и го сервираме като допълнително блюдо).
  4. За соса: Поставяме ябълките, доматите, лука, захарта, оцета, стафидите и солта в голям съд. Покриваме и варим 30 минути, като периодично разбъркваме. Добавяме останалите продукти и готвим още 30 минути, като отново разбъркваме от време на време. Намаляме силата на огъня, така че сосът да остане да къкри, докато се сгъсти.
  5. Сервираме с месото полято със соса и по желание, гарнирано със задушени зеленчуци.