Паста от нахут с чери домати и бурата

Продукти

  • 50 мл бяло вино
  • 6 с.л. доматен сос
  • 150 г сирене бурата
  • зехтин екстра върджин
  • черен пипер
  • сол
  • пресен босилек
  • 2 средни жълти домата
  • 3 средни червени домата
  • 10 чери доматчета в различни цветове
  • 500 г паста от нахут
  • 1 глава чесън

Време: 50
Ниво: лесно

Large pasta ot nahut s cheri domati i burata

Начин на приготвяне

1. Нарязваме доматите на две и ги нареждаме в тавичка, обърнати нагоре с отрязаната страна. Срязваме главата чесън на две равни половини и също слагаме обърнати нагоре. Поръсваме сол, листа пресен босилек, доматен сос, бяло вино и зехтин.

2. Запичаме доматите за около 30-40 мин на 200 градуса или до готовност - докато течността се изпари и леко сгъсти. Не разбъркваме. По време на печенето обръщаме чесъна надолу с отрязаната страна.

3. Изваждаме от фурната и отстраняваме листата босилек и главите чесън. По желание може да оставим скилидки от изпечения чесън и да го смачкаме с вилица.

4. Сваряваме предварително пастата според указанията. Препоръчваме паста от нахут Barilla Casarecce, но може да направите ястието с паста по Ваш избор.

5. Добавяме пастата в тавата, като не разбъркваме много. Добавяме сиренето бурата, като го нарязваме на 4-5 едри парчета. Украсяваме с листа пресен босилек и поливаме със зехтин на вкус.