Миди с бяло вино

Продукти

  • 0,5 ч.л. лимонов сок
  • 4 с.л. босилек
    нарязан, пресен
  • 1 ч.л. сол
  • 225 мл бяло вино
    сухо
  • 1,5 кг миди
    бели и черни - пресни, добре почистени
  • 115 г масло

Начин на приготвяне

  1. Поставяме половината от маслото в голям тиган и го разтопяваме на слаб огън. 
  2. Отстраняваме всички счупени миди и онези, които не могат да се затворят, когато ги натиснем. Добавяме мидите и виното в тигана със сол и черен пипер на вкус. Покриваме ги и изчакваме да заврат за около 3 минути, като от време на време разклащаме тигана.
  3. Изваждаме мидите от тигана с плоска дървена лъжица и ги поставяме в отделни купички.
  4. Отново отстраняваме мидите, които са затворени.
  5. Разбъркваме останалото масло, босилека и лимоновия сок с останалия в тигана сос. 
  6. Оставяме да заври, след което изсипваме върху мидите.
  7. Сервираме веднага с малко топъл хляб, за да може да топим в соса.

Съвет:

Голямо разнообразие от прясна риба и рибни продукти, може да намерите в магазините на "Метро". (Магазините зареждат рибни продукти всеки вторник и петък).