Кюфтета по цариградски

Продукти

  • за кюфтетата:
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 7 стръка магданоз
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. кимион , млян
  • 1 кг. кайма
  • за пюрето:
  • 5 картофа
  • 1 к.ч. прясно мляко
  • 1 с.л. масло
  • сол на вкус

Време: 60 мин.
Ниво: лесно

Large kyufteta varhu podlozhka ot pyure

Начин на приготвяне

  1. За кюфтетата: Слагаме каймата в голяма купа и я размесваме с дребно нарязания лук и магданоз.
  2. След това я овкусяваме с подправките - освен черен пипер и кимион може да добавим  и много ситно нарязана люта чушка, 1-2 скилидки чесън, чубрица.
  3. От така получената кайма оформяме кръгли кюфтета, които притискаме между дланите (помага, ако потопим ръцете си във вода), за да се сплескат добре. 
  4. Нагряваме скарата предварително и я намазваме леко с мазнина. 
  5. При печенето, обръщаме кюфтета без да ги пробождаме.
  6. За пюрето: Почистваме, измиваме и нарязваме картофите на парчета. Сваряваме ги в подсолена вода, след което ги отцеждаме. 
  7. Намачкваме картофите с ръчна преса и към тях прибавяме затоплените масло и мляко. 
  8. Разбъркваме добре и посоляваме на вкус. 
  9. Поставяме пюрето в подходяща чиния, добавяме кюфтетата и сервираме.