Продукти
-
4
патладжана
-
4
домата
-
500
г
кайма
смес
-
1
глава
лук
-
4
скилидки
чесън
-
1
ч.л.
риган
-
1
щипка
канела
-
600
мл.
прясно мляко
-
100
мл.
зехтин
-
3
с.л.
брашно
-
черен пипер
на вкус
-
сол
на вкус
Начин на приготвяне
- Почистваме патладжаните и ги нарязваме на дебели шайби. Посоляваме ги и ги поставяме в наклонена тава да пуснат сок и да се отцедят.
- Нареждаме ги в тава заедно със зехтина.
- Почистваме и нарязваме лука на ситно. Задушаваме го заедно с каймата, доматите, ригана, черния пипер, канелата и чесъна, докато водата на доматите поизври.
- В отделен съд приготвяме сос от маслото, брашното и прясното мляко, като бъркаме непрекъснато на слаб огън, докато се сгъсти.
- В йена тавичка нареждаме пласт от половината патладжани, пласт от сместа с каймата, след това пласт от останалите патладжани. Накрая ги заливаме соса.
- Печем мусаката на 180 градуса, около 40 минути.