Боровинков пай с канела
Продукти
Начин на приготвяне
- За тестото: Пресяваме брашното в дълбок съд. Отделно разбиваме много добре яйцата със захарта. Прибавяме рома.
- Затопляме прясното мляко до 35-40 градуса, и към него прибавяме маята, солта и една супена лъжица захар.
- От вече пресятото брашно оформяме кладенче, и в него изсипваме разбитите яйца и млякото с маята.
- Почваме да месим до получаването на хомогенна смес.
- След това разтапяме маслото и започваме да го "вкарваме" в тестото с месене.
- Разстиламе тестото и ги намазваме с масло. След това го захлупваме и така повтаряме, докато не свърши цялото масло.
- Поставяме в голям съд да втаса, докато не удвои обема си.
- Тестото оформяме във форма за пайове и пълним с вече готовата плънка от боровинки, като оставяме малка част , с която "затваряне" пая и срязваме леко на няколко места.
- Печем в предварително загрята на 220 градуса фурна 10 минути, след това намаляваме на 180 градуса и печем още 30-40 минути.
- За плънката: Измиваме и изцеждаме добре боровинките.
- В подходящ съд поставяме боровинките заедно с канелата и захарта. Слагаме ги на котлона.
- Варим плънката 10 минути, като междувременно разбъркваме.
принтирай
приготви
добави в любими
1 Коментар
I remember attempting a similar recipe once for a holiday bake-off. The lamination process with the butter was definitely the most challenging part. I didn't quite get the dough to rise as much as I hoped, and the texture was a bit dense, but the flavor was still amazing! It really taught me the importance of patience and temperature control when working with yeast. If you're looking for something fun to watch while you bake, maybe check out Pips NYT.