Агнешко бутче върху дроб-сарма

Продукти

  • 100 мл. олио
  • 600 мл. вода
  • 50 г ракия
  • 7 листа джоджен
  • 3 клонки девесил
  • 1 ч.л. сол
  • 300 г ориз
  • 1 връзка зелен лук
  • 50 г стафиди
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 200 г гъби
  • 500 г набор за дроб-сарма
  • 2 кг. агнешко бутче или плешка

Време: 2 ч.
Ниво: средно

Large agneshko butche varhu drob sarma

Начин на приготвяне

  1. Слагаме агнешкото бутче и набора за дроб-сарма в дълбока тенджера за варене. Пълним я с вода (около 1 литър) и добавяме ракията. 
  2. След като кипне месото и дреболиите, отстраняваме кръвта изплувала на повърхността, и оставяме да поврат още 30 минути. 
  3. През това време подготвяме останалите продукти. Накисваме оризът в купичка с вода. Почистваме стръковете лук, гъбите и зелените подправки (девесил и джоджен), измиваме ги и ги нарязваме на ситно. 
  4. След като минат 30-те минути, отстраняваме месото и дреболиите от котлона. Изваждаме дреболиите в чиния и ги оставяме за 40 минути да се охладят. Изхвърляме водата, в която са се варили дреболиите. Бутчето оставяме цяло, а сварената карантия нарязваме на дребно. 
  5. Към нарязаните съставки на набора за дроб-сарма, добавяме ориза, гъбите, лука и стафидите. Слагаме ги на дъното на дълбока тава за печене (с размери 40-25-7 см.). Отгоре ги поръсваме със сол, червен пипер и зелените подправки. Добавяме 600 мл. вода. Най-отгоре слагаме бутчето и внимателно поливаме всичко с олиото. 
  6. Ястието покриваме с алуминиево фолио за печене. Печем при 180 градуса, 90 минути. След това отстраняваме фолиото и връщаме за печене още 10 минути. (Така бутчето хваща приятна златиста коричка). 
  7. При сервиране, отрязваме месото на порция и поднасяме върху "подложка" от дробинето с ориза. По желание, може да гарнираме с резен лимон.