Close search

Солените и сладките храни съдържат най-малко микроби?

Солените и сладките храни съдържат най-малко микроби? Учени от университета на Манчестър опровергаха общоприетото мнение, че не можем да ядем храни, които са паднали на земята. Photo credit sticker

Учени от университета на Манчестър опровергаха общоприетото мнение, че не можем да ядем храни, които са паднали на земята. Както се оказва безопасно е да хапнем продукти или с много сол, или с много захар, по които полепват най-малко микроби. 

Изследователите тествали различни видове храни, които започнали нарочно да изпускат на пода. От сандвичи с конфитюр до варени макарони, месо, бисквити и сушени плодове. Те преседели на земята от три, пет до десет секунди. След това учените измерили степента на замърсяване на продуктите.

Най-малко микроби имало по храните с високо съдържание на сол и захар. Сушените плодове и тестените изделия били най-замърсени, за това е препоръчително да ги изхвърлите в случай, че ги изпуснете на пода. С всяка секунда по тях полепват десетки бактерии, заради което е добре да не ги слагате в устата си. При солените или сладките храни е по-безопасно. Те могат да се изядат, дори след като престоят на земята повече от десет секунди.

Американски изследователи направили и друго интересно откритие. Най-мръсното място на къщата, не е нито пода, нито тоалетната, а кухнята. Според учени от Аризона по плота в кухнята има 200 пъти повече микроби, отколкото върху седалката на тоалетната чиния. Според експерти за истинска чистота почистете тоалетната с парцал, напоен с оцет или алкохол. Това може да направите и с кухненските прибори като ножове и дъски за рязане.

Източник: www.framar.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност