Close search

Любимите ястия на държавите от Източна Европа

Любимите ястия на държавите от Източна Европа Кои са любимите ястия на държавите от Източна Европа? Photo credit sticker

Да опознаем другите, като обикнем храната им.

Инициативата на Европейския парламент "Вкусът на Европа" е пред приключване и вече по всичко личи, че България и шопската салата ще са победители в този конкурс за любимо ястие на Европа. Нашенската шопска салата води с над 13 хил. гласа пред студената супа от цвекло на литовците или зелевите сармички на Румъния.

От страна на Западна Европа участието в конкурса е вяло и неангажирано, което може само да ни говори, че не си обичат толкова родните манджи. Затова пък ние ще обърнем поглед към Източна Европа и любимите ястия на държавите от бившия социалистически блок. Културата на тези държави, сред които е и България, често е подценявана, но тя крие доста интересни неща, а сред тези интересни неща е и кухнята.

Ето любимите ястия на държавите от Източна Европа, членки на ЕС, представени по географско положение от север на юг (ястията са взети от конкурса "Вкусът на Европа"):

Естония - Копърка с хляб. Ястието всъщност представлява нещо като хапки, с яйце, копърка, лук и масло. Лесно за приготвяне, а също така звучи вкусно.

Латвия - Подсладена ръж с трюфели. Това, което звучи толкова екстравагантно е нещо, наподобяващо чийз кейк, но с подсладена сметана, печен ръжен хляб, трюфели, ванилия и канела. Обещава да е добър десерт.

Литва - Студена супа от цвекло. Свежа лятна супа с кефир, цвекло, краставици, лук, яйца и копър. Наподобява таратора, но не точно.

Полша - Ловджийска яхния. Малко сини сливи, малко сушени гъби, малко лук, кисело зеле, домати, сухо вино, специални полски сосове за месо, дафинов лист и месо. Манджа, която ще се хареса на всеки ловджия, прибиращ се вкъщи след сбор с дружинката.

Чехия - Телешко филе в сметанов сос. Определено тежко ястие, което дава няколко допълнителни килограма в теглото.

Словакия - Словашки кнедли с овче сирене. Кнедлите са ястие, типично за Централна Европа. Те могат да съдържат много неща и да са както сладки, така и солени. В тази версия на кнедлите се съдържат картофи, брашно, яйца, овче сирене и бекон.

Унгария - Унгарски пълнени сарми. Като в България чуем сарми, обикновено си мислим за нашата версия с ориз, малко кайма и т.н. В случая тези сарми са с няколко вида месо, зелеви листа, кисело зеле, яйца, брашно, домати, лук и сметана.

Словения - Потика. Десертът е вид руло и съдържа брашно, мая, ром, жълтъци, масло, лимонова кора, ванилия, захар, малко сол и мляко.

Хърватия - Парени еклери със сирене. За тестото са нужни брашно, яйце, мазнина, балсамов оцет (който може да се замени с ябълков сайдер) и малко вода. За плънката се ползват масло, крема сирене, 4 яйца, квасена сметана, сол и пипер. Топинга съдържа квасена сметана, настъргано обикновено сирене, малко масло и сол на вкус. А това, което се получава, може да се опише само като вкусно.

Румъния - Зелеви сарми. Добре познати и в българската кухня. Разликите с типичните български сърми са малко. Румънците използват домати за сос и вкарват бекон и стар хляб в плънката.

Гърция - Лозови сарми. Защо гърците не са избрали за любимо ястие мусаката, можем само да гадаем. В техните лозови сърми те слагат освен ориз и лук, както правим ние в България, още кедрови ядки, лимонов сок и сушена мента. Като нашите, ама не точно. Но най-вероятно все така вкусни.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност