Кои храни да избягваме при главоболие
Какво да не хапваме при силно главоболие? Вижте няколко съвета за хранителния режим при мигрена или често главоболие.
Преработени меса
Консервантите или оцветителите, които се добавят в хранителните продукти, могат да предизвикат главоболие и мигрена. При някои хора то се появява при прием на вещества, като нитрати, които имат свойството да разширяват кръвоносните съдове. Ограничете максимално консумацията на шунка, бекон, наденица, кренвирши, колбаси, пушено месо и др.
Сладолед
Според експерти над 90% от страдащите от мигрена изпитват чувствителност при консумация на сладолед и други студени храни или напитки. Често неприятното усещане е в областта на челото и продължава до 5 минути.
Узрелите сирена
Някои видове сирена също предизвикват мигрена. Смята се, че ефектът се дължи на тирамина в продуктите. Сирената с високо съдържание на тирамин са: синьо сирене; бри; чедър; фета; горгонзола, моцарела, пармезан; швейцарско сирене; топено сирене.
Други храни и съставки, причиняващи главоболие и мигрена са шоколад, изкуствени подсладители, ядки, мазни храни като чипс, сушени плодове, банани, цитруси, сметана и мляко.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook