Зеленчукова лазаня със сос бешамел

Продукти

  • 300 г кашкавал
  • 500 г картофи
  • 1 кг домати
  • 500 г тиквички
  • 500 г патладжан
  • За соса:
  • 5 г сол
  • 5 г индийско орехче
    настъргано
  • 200 г масло
  • 125 г брашно
  • 1 литър прясно мляко
  • 5 г бял пипер
    или черен, по избор

Начин на приготвяне

  1. В дълбока тенджера разтапяме маслото. В него запържваме брашното до съвсем леко потъмняване, след това (при непрекъснато бъркане) прибавяме прясното мляко.
  2. Бъркаме непрекъснато за да не загори до сгъстяване на соса.
  3. Овкусяваме със солта, пипера и индийското орехче. Снемаме на страни от котлона.
  4. Измиваме зеленчуците и ги нарязваме на шайби, дебели 5-6 милиметра.
  5. Само картофите леко ги бланшираме в вода.
  6. Редим ги в тава по видове и между всеки ред заливаме със сос бешамел. Поръсваме с малко кашкавал.
  7. Отгоре поливаме със соса и поръсваме обилно с кашкавал.
  8. Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна, около 25-35 минути.