Яхния от леща с боб

Продукти

  • 1 ч.ч. леща
  • 0,5 ч.ч. боб
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 8 скилидки чесън
  • 0,5 глава целина
  • 1 домат
    или 2 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол
    на вкус
  • 40 мл. олио

Начин на приготвяне

  1. Почистваме, измиваме и накисваме лещата и боба в студена вода за около час-два.  (Може да ги залеем с вода от предната вечер).
  2. Изхвърляме водата, в която са били лещата и боба, и добавяме 2-3 ч.ч. студена вода, в зависимост от това, колко гъста желаем да бъде. Варим без сол, защото ако добавим сол още в началото това ще забави варенето. Варим лещата и боба, докато станат полусварени.
  3. В около половин чаена чаша гореща мазнина, запържваме ситно нарязаните зеленчуци (без чесъна), докато поомекнат след което добавяме една чаена лъжица червен пипер.
  4. След това добавяме тази запръжка към лещата и боба, добавяме чесъна, домата  и сол на вкус, разбъркваме добре и оставяме да ври до пълно сваряване.
  5. Готовата яхния поднасяме гореща.