Торта с маково семе

Продукти

  • 350 г шоколад
  • 1 щипка сол
  • 1 лимон
    кората
  • 2 с.л. олио
  • 140 г масло
  • 0,5 ч.ч. прясно мляко
  • 200 г маково семе
  • 1 ванилия
  • 1 ч.ч. захар
  • 3 яйца
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.ч. брашно
  • 50 г бадеми
    натрошени

Начин на приготвяне

  1. Пресяваме брашното заедно с бакпулвера, ванилията и солта.
  2. В отделна купа разбиваме яйцата и захарта, докато побелеят и увеличат обема си. 
  3. След това добавяме маковото семе и настърганата кора от лимона към яйчената смес. Разбъркваме дбре и постепенно прибавяме брашното и млякото. 
  4. Разбъркваме внимателно, до получаването на еднородна смес. Добавяме разтопеното и охладено масло и олиото, и отново разбъркваме.
  5. Застиламе тавата с хартия за печене или я намасляваме с малко масло. Изсипваме сместа и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 40-45 минути.
  6. Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно. 
  7. През това време разтапяме шоколада на водна баня.
  8. След като се охлади напълно, намазваме обилно с разтопения шоколад и поръсваме с натрошени бадеми.