Телешки гулаш

Продукти

  • 2 стръка пресен лук
  • 100 мл. бяло вино
  • 3 бр. дафинов лист
  • 0,5 ч.л. кимион
  • 0,5 ч.л. червен пипер
    лют
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 600 мл. бульон
    телешки или зеленчуков
  • 1 люта чушка
  • 4 скилидки чесън
  • 1 червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 2 моркова
  • 500 г картофи
  • 500 г лук
  • 500 г телешко месо
    от плешката
  • 20 г масло
  • 35 г магданоз
  • зехтин
  • черен пипер
    на вкус
  • сол
    на вкус

Начин на приготвяне

  1. Загряваме 4-5 с.л. зехтин заедно с маслото и запържваме нарязания на полумесеци лук, докато стане прозрачен и започне да се карамелизира. Добавяме нарязаното на кубчета месо и запържваме, докато хване леко златиста коричка.
  2. Добавяме бульон, колкото да покрие продуктите и намаляваме котлона. като периодично разбъркваме и доливаме от бульона.
  3. Варим около час и 15 минути и добавяме лютия и сладкия пипер, нарязаната на дребно люта чушка, нарязания на филийки чесън, морковите - на колелца, и нарязаните на едри парчета картофи. Изсипваме останалия бульон и добавяме дафиновите листа.
  4. Захлупваме и увеличаваме котлона. Варим около 30 минути, или докато картофите се сварят, подправяме със сол и черен пипер, добавяме виното и ситно нарязаните пера зелен лук и магданоз.
  5. Оставяме още 5 минути без капак, за да се изпари малко от виното
  6. Поднасяме с 1-2 с.л. готварска сметана и по желание, със ситно нарязан магданоз и пресен лук.