Супа от праз и картофи

Продукти

  • индийско орехче
    на вкус, смляно
  • сол
    на вкус
  • 4 стръка магданоз
  • 1 кубче бульон
    пилешки
  • 30 г масло
  • 3 жълтъка
  • 800 г праз
    от бялото стебло
  • 500 г картофи
  • черен пипер
    на вкус
  • 2 л. вода

Начин на приготвяне

  1. Измиваме и обелваме картофите. Сваряваме ги в солена вода за около 20 минути.
  2. Измиваме много внимателно белите стъбла на праза, за да премахнем и най-малкото зрънце пясък. Нарязваме го на парчета.
  3. В тенджера слагаме праза да поомекне на слаб огън с маслото.
  4. Добавяме разредения пилешки бульон.
  5. Посоляваме и поръсваме с черен пипер, и оставяме да поври на слаб огън, на затворен капак около 30 минути.
  6. Щом се сварят картофите, ги намачкваме на пюре и ги прибавяме в тенджерата с праза. 
  7. Разбиваме жълтъците и ги добавяме на страни от огъня с постоянно бъркане.
  8. Сервираме супата, поръсена с накълцан пресен магданоз в дълбока купа или супиера.