Супа от лапад

Продукти

  • 2 моркова
  • 1 яйце
    на стайна температура
  • 1 зеленчуков бульон
  • сол
    на вкус
  • червен пипер
    на вкус
  • черен пипер
    на вкус
  • 0,5 кофичка кисело мляко
    на стайна температура
  • 1 шепа фиде
    , или една шепа ориз
  • 200 г лапад
  • 1 връзка пресен лук

Начин на приготвяне

  1. Нарязвате на ситно лука и морковите и ги слагате да се запържат леко в нагорещено олио. 
  2. Почиствате добре листата лапад, като отстранявате дръжките и по-дебелите „жили“ от листата, след което го нарязвате и го добавяте към морковите и лука, за да се задуши. Към края на задушаването, прибавяме и червения пипер.
  3. Прибавяме зеленчуковия бульон, разтворен в около 1,5 л гореща вода, сол и черен пипер на вкус, а след като поври 10-тина минути и измитият ориз/фидето и оставяте супата да поври до тяхното сваряване (още около 10-15 минути). 
  4. След това свалете тенджерата от котлона и изчакайте супата да изстине. 
  5. Разбийте добре яйцето и киселото мляко. След като супата от лапад е поизстинала, отделяте няколко черпака бульон от нея и го добавяте малко по малко към разбитите мляко и яйце, като разбърквате старателно. След това я добавете бавно и внимателно в цялата супа. Разбъркайте внимателно и сервирайте.