Сладкиш "Агнеса"

Продукти

  • за блата:
  • 3 с.л. прясно мляко
  • 180 г краве масло
  • 180 г пудра захар
  • 80 г орехи
    смлени
  • 1 бакпулвер
  • 4 белтъка
  • 180 г брашно
  • 1 ванилия
  • за глазурата:
  • 4 жълтъка
  • 200 г пудра захар
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне

  1. За блата: Разбиваме маслото със захарта до побеляване. Прибавяме по малко прясното мляко и брашното с бакпулвера. Накрая добавяме орехите, ванилията и разбитите на сняг белтъци.
  2. Всичко разбъркваме добре и изсипваме в намазана с масло и посипана с брашно тавичка. 
  3. Печем в умерена фурна, около 20-30 минути (зависимост от дебелината на блата, хубаво е да е по-тънък). Проверяваме с клечка за готовност.
  4. За глазурата: Разбиваме жълтъците на топло (на водна баня) с пудрата захар до побеляване. Прибавяме ванилията.
  5. Глазурата разпределяме върху охладения блат и оставяме да "стегне" около 18-24 часа.
  6. След това нарязваме сладкиша на ромбчета и сервираме.