Шоколадови равиоли с маскарпоне в ягодов сос

Продукти

  • Продукти за пастата:
  • 1 яйце
  • 20 г какао
  • 80 г брашно
  • Продукти за плънката:
  • 10 мл марсала
  • 30 г захар
  • 100 г маскарпоне
  • Продукти за соса:
  • 1 г шафран
  • 16 г захар
  • 600 мл прясно мляко
  • 500 г ягоди

Време: 100 мин.
Ниво: трудно

Large 2015 06 17 16 49 33 0300 0

Начин на приготвяне

  1. Брашното и какаото се смесват и си пресяват през сито, прави се кладенче и в него си изсипва яйцето. 
  2. С помощта на вилица замесваме тесто, като вземаме по малко встрани. Ако е необходимо прибавяме съвсем малко вода за да омесим добре тестото, но това зависи от големината на яйцето. 
  3. Като омесим тестото го увиваме в стреч фолио и го оставяме на стайна температура за около 1час за да се активира глутена в брашното. 
  4. Готовото тесто се разделя на две части разточва се върху набрашнена повърхност, като се минава през машина за паста. Ако няма такава се разточва с точилка на тънко. 
  5. Оформят се равиолите с помощта на ринг или форма за рязане. 
  6. Плънката приготвяме като разбъркаме маскарпонето със захарта и марсалата до получаване на еднородна смес и с помощта на лъжичка за кафе оформим топчета, който поставяме в средата на изрязаното тесто. Страните ги намазваме хубаво с разбит жълтък и отгоре слагаме тесто изрязано със същата форма крайчетата натискаме с вилица да прилепнат хубаво едно към друго. 
  7. Готовите равиоли оставяме да поизсъхнат за 30-40 минути, след което ги сваряваме в подсолена с морска сол вода. 
  8. Варим 3-5 минути, отцеждаме и прибавяме към готовият вече ягодов сос. 
  9. Може да гарнираме с прясна мента, парченца плодове и люспи от бял шоколад. 
  10. Приготвяне на соса: млякото, захарта и шафрана се кипват оставят се да изстинат и към тях прибавяме почистенити и измити ягоди. Пасираме и минаваме през цедка, преди да сложим равиолите леко ги загряваме.