Шоколадови палачинки с крем от маскарпоне и ягоди

Продукти

  • 100 г шоколад
    , разтопен на водна баня или течен шоколад
  • 1 пак. ванилия
  • 4 яйца
  • 200 г брашно
    или колкото поеме за палачинково тесто
  • 450 мл прясно мляко
  • 1 с.л. кисело мляко
  • масло
  • за крема:
  • 500 г маскарпоне
  • 200 г пудра захар
  • 200 г ягоди
    , нарязани на кубчета

Начин на приготвяне

  1. Разбиваме яйцата във висока купа, постепенно прибавяйки прясното мляко и брашното, докато получим гъста каша. 
  2. Прибавяме киселото мляко и ванилията. 
  3. В касерола на водна баня разтапяме шоколада и след това го добавяме към палачинковата смес, като междувременно разбъркваме внимателно. 
  4. Нагряваме тигана за палачинки с много малко масло. В него сипваме от кашата - по около 1 черпак и изпържваме от двете страни до порозовяване на палачинките. 
  5. За крема: в купа смесваме и разбъркваме добре маскарпонето с пудрата захар. Добавяме нарязаните ягоди и разбъркваме внимателно, за да ги смесим добре. 
  6. С получения крем намазваме палачинките, навиваме ги на триъгълници или руло и сервираме.