Шоколадови гофрети

Продукти

  • 100 г натурален шоколад
  • 50 г захар
  • 550 г брашно
  • 300 г вода
  • 5 яйца
  • 300 г масло
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне

  1. Разделяме белтъците и жълтиците в две отделни купички. 
  2. Разтапяме шоколада с маслото на водна баня. 
  3. В едната купичка разбиваме белтъците с половината захар, докато станат на сняг.
  4. В другата, разбиваме останалата захар с жълтъците и след побеляването им добавяме разтопените на водна баня шоколад с масло. Продължаваме да бъркаме, докато се получи кремообразна смес, след което малко по-малко добавяме водата.
  5. Получената смес смесваме с разбитите белтъци, като продължаваме да бъркаме, но на по-ниски обороти.
  6. Пресяваме брашното заедно с ванилията и ги добавяме към останалата смес, като отново разбъркваме добре. Получената готова смес трябва да е с гъстотата на боза, за да може се разлива свободно по пресата за печене. 
  7. Печем гофретите в силно загрят и леко намазнен гофретник. 
  8. Гарнираме ги с плънка по избор.