Шоколадов сладолед с масло

Продукти

  • 6 жълтъка
  • 500 мл. сметана
  • 160 мл. вода
  • 180 г захар
  • 350 г натурален шоколад
  • 150 г масло

Начин на приготвяне

  1. Разтапяме шоколада и маслото на водна баня. Поставяме захарта и водата да се варят на слаб огън. Когато се получи гъст сироп, го оставяме леко да се охлади.
  2. Разбиваме жълтиците с миксер като постепенно добавяме от получилият се захарен сироп. Разбиваме и сметаната и след това добавяме към нея разбитите жълтъци. Накрая добавяме сметаната към шоколада и бъркаме докато се получи хомогенна смес. Замразяваме в машината за сладолед.
  3. Ако не разполагаме с такава, изсипваме сместа в подходяща кутия и я поставяме във фризера. След като е замръзнал наполовина, изваждаме сладоледа, отново го разбиваме с миксер, за да се получи хомогенна смес, и го връщаме във фризера. Повтаряме процедурата още веднъж и след това оставяме да замръзне напълно.
  4. Когато това стане, изваждаме сладоледа от фризера и го поставяме в хладилника за около 30 минути.