Пролетен сладкиш с малини

Продукти

  • за плънката:
  • 1,5 кг. малини
  • за поръсване:
  • 2 с.л. захар
  • за тестото:
  • 50 г масло
    разтопено
  • 200 мл. мляко
  • 1 щипка сол
  • 1 пак. ванилена захар
  • 50 г захар
  • 1 пак. мая
    , суха
  • 375 г брашно
  • 1 яйце

Начин на приготвяне

  1. Слагаме пресятото брашно в голяма купа, заедно с маята и захарта, ванилията, солта, затопленото мляко с маслото, и яйцето. Омесваме добре тестото и го оставяме да втаса добре на топло (около 40 минути).
  2. Измиваме и изцеждаме малините. 
  3. Изваждаме втасалото тесто от купата и го омесваме добре върху набрашнена повърхност. Разстиламе го с размери 30х40 см. върху хартия за печене и го поставяме в тавичка.
  4. Нареждаме малините нагоре с вътрешната страна. Оставяме тестото да втаса още малко. Печем в загрята на 180 градуса фурна, около 30 минути. След като извадим сладкиша, го оставяме да изстине и го поръсваме с малко пудра захар.
  5. По желание, можем да направим и смес от 100 г брашно, 100 г масло, 3 с.л. захар, която омесваме като трохи и поръсваме сладкиша, преди да го сложим да се пече.