Празнична погача

Продукти

  • 3 яйца
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 5 с.л. кисело мляко
  • 4 с.л. олио
  • 300 мл. прясно мляко
  • 1 кубче мая
  • 1 кг. брашно

Време: 180 мин.
Ниво: трудно

Large praznichna pogacha

Начин на приготвяне

  1. Смесваме маята с половината от прясното мляко, щипка сол, захар и малко брашно. Изчакваме докато втаса.
  2. Правим кладенче в предварително пресятото брашно и замесваме меко тесто. Бием го 100 пъти в масата или плота и го оставяме да престои 20-30 минути. След това бием още 100 пъти (за да стане на конци). 
  3. Разделяме го на 9 топки и го омесваме леко. Оставяме го още десетина минути да втаса.
  4. Първо разточваме първите четири топки, като ги мажем с разтопено масло помежду им. След това ги режем на 8 пачета (не до края) отвътре навън, и ги завиваме нагоре.
  5. След това разточваме другите четири топки, но на по-малък кръг. Отново ги режем на 8 триъгълника и ги обръщаме, като ги слагаме върху образувания кръг от първите разстлелени топки. В средата слагаме деветата топка и оставяме да втаса отново.
  6. Намазваме питката с жълътка и печем в силна фурна, първо на 220 градуса, после намаляме на 180 градуса. 
  7. По желание поръсваме питката със сусам.