Питки с масло

Продукти

  • 1 жълтък
  • 1 ч.л. захар
  • 200 мл вода
  • 7 г суха мая
  • 1 ч.л. сол
  • 500 г бяло брашно
  • 100 г масло

Време: 90
Ниво: лесно

Large pitki s maslo

Начин на приготвяне

1. Пресяваме брашното и правим кладенче. Слагаме в него маята, солта и захарта. Започваме да наливаме водата и да бъркаме, след това наливаме и разтопеното масло.

2. Месим тестото докато получим хомогенна смес. Тестото трябва да бъде меко.

3. Слагаме го в дълбока купа и покриваме с кърпа. Оставяме го да втаса, докато не удвои обема си.

4. След като втаса, разделяме тестото на топки, всяка по 100 г. Омесваме ги добре и нареждаме в тавичка, върху хартия за печене. Намазваме ги отгоре с разтопено масло. Оставяме ги да втасат още 15-20 минути.

5. След като втасат, намазваме с разбит жълтък и по желание поръсваме със сусам или други семена.

6. Печем на 180 градуса около 30 минути или до златисто. Изваждаме ги от фурната и покриваме с чиста кърпа.