Пикантни кюфтета от червена леща

Продукти

  • сол
    на вкус
  • 1 с.л. чубрица
    смляна
  • 1 с.л. кимион
    смлян
  • 1 с.л. червен пипер
    лют, едро смлян
  • 1 с.л. черен пипер
  • 1 връзка зелен лук
  • 1 връзка магданоз
  • 3 с.л. олио
  • 1 глава лук
  • 3 с.л. доматена салца
  • 250 г булгур
    дребен
  • 250 г червена леща

Начин на приготвяне

  1. Измиваме лещата и я заливаме с вода - два пръста над нея. Варим я до сгъстяване. 
  2. Отстраняваме от от котлона, добавяме булгура и разбъркваме хубаво. Захлупваме с капака и оставяме така около 15 минути, за да може булгура да поеме водата.
  3. През това време нарязваме кромида на много ситно и го запържваме леко в олиото, прибавяме доматената салса и пържим още малко. 
  4. Разбъркваме всичко и към него добавяме готовата смес със ситно нарязаните магданоз и пресен лук.
  5. Оформяме кюфтенцата в елипсовидна форма, украсяваме с магданоз и сервираме върху листо от зелена салата с няколко капки лимон.

Съвет:

Можем да направим кюфтенца и за децата, като отделим от сместа, преди да сложим пикантните подправки.