Мармалад от тиква

Продукти

  • 1 кг. тиква
    , настъргана
  • 1 кг. захар
  • 150 мл вода
  • 2 пръчки канела

Начин на приготвяне

  1. Поставяме настърганата тиква в тенджерата, в която ще се вари мармалада и я засипваме със захарта. 
  2. Похлупваме тенджерата с капак и оставяме да пренощува или престои поне 5-6 часа. (За това време тиквата ще пусне сока си и няма да се налага добавянето на голямо количество вода, а това спестява част от продължителното разбъркване). 
  3. На следващия ден в тенджерата добавяме канелата и водата, и поставяме съда на силен огън. 
  4. Когато захарта се разтопи и сместа заври, леко намаляме огъня, така че да не пръска докато го бъркаме. 
  5. В началото на варенето разбъркваме периодично, а към края почти непрекъснато. 
  6. Изсипваме мармалада горещ в бурканчетата и запечатваме.