Макарони със сос "Бешамел"

Продукти

  • 2 с.л. масло
  • 0,5 ч.л. сол
  • 1 връзка пресен лук
  • 500 г макарони
  • за соса:
  • 0,5 ч.л. сол
  • 2 жълтъка
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 2 с.л. брашно
  • 30 г краве масло

Начин на приготвяне

  1. Сваряваме макароните в посолена вода. Задушаваме лука в маслото.
  2. За соса: слагаме кравето масло в загрят тиган да се разтопи. Разтваряме брашното в 150 мл. хладка вода, да стане на каша. Отново разбъркваме. Когато маслото се разтопи добавяме брашнената каша, като бъркаме непрекъснато. За малко  оттегляме тигана от огъня. Наливаме прясното мляко и отново връщаме съда на котлона. Бъркаме непрекъснато с дървена лъжица или шпатула. Трябва да се получи гладък и леко гъст сос. След като "Бешамелът" стане готов, го сваляме от огъня. Поръсваме го със сол и добавяме двата жълтъка. Бъркаме с лъжицата докато се получи еднородна смес.
  3. Слагаме макароните в голяма купа. Към тях добавяме задушеният лук и соса "Бешамел". По желание поръсваме с малко черен пипер. 
  4. Разбъркваме добре и сервираме докато са топли.