Кренвиршки "усмивки"

Продукти

  • 0,5 кофичка кисело мляко
  • щипка сода
  • 5 яйца
  • 1 мая
  • 10 г сол
  • 1 ч.л. захар
  • 700 мл. вода
  • брашно
    колкото поеме
  • 1 бурканче лютеница
  • 200 г кашкавал
  • 5 кренвирша
  • 10 г горчица

Начин на приготвяне

  1. Замесваме маята с 200 мл от водата, захарта, щипка сол и няколко лъжици брашно. Оставяме да втаса.
  2. След като втаса, правим кладенче от брашното. Слагаме маята, киселото мляко, разбъркано със содата, солта, водата и яйцата, като на две от тях отделяме жълтъците за намазване. 
  3. Замесваме тесто и го оставяме да втаса.
  4. След това правим малки топки, разточваме ги и ги режем по дължина на 5 места.
  5. Мажем ги с лютеница, настъргваме кашкавала, след това слагаме кренвирша и увиваме, като оставяме една част непокрита.
  6. Намазваме ги отгоре с жълтъците.
  7. Печем в умерена фурна. 
  8. След като ги извадим, с горчица и клечка за зъби правим по две точици за очи и усмивка.