Козуначени кифлички на Катето

Продукти

  • 3 г сол
  • 3 ванилии
  • 1 лимон
  • захар за поръсване
  • 200 г захар
  • 2 с.л. олио
  • 6 яйца (отделяме един жълтък за намазване)
  • 200 г масло
  • 500 мл прясно мляко
  • 1 кубче прясна мая (или 7 г суха)
  • 1 кг брашно
  • 100 г сладко от сливи, или друго гъсто сладко по желание.

Време: 50
Ниво: лесно

Large kozunacheni kiflichki

Начин на приготвяне

1. Размиваме маята с 1/2 ч.ч. затоплено мляко и малко брашно, една ч.л. захар и оставяме да втаса.

2. Замесваме тестото с пресятото брашно, добавяме маята, разбитите яйца със захарта и ванилията и разтопеното масло, солта, останалото мляко и настърганата кора на лимона.

3. Замесваме меко тесто на топка, поръсваме го с брашно и оставяме да втаса, докато удвои обема.

4. Разделяме тестото на 4-5 топки и ги разточваме на кръг, с дебелина на тестото около 2 см.

5. Разрязваме кръга на 8 триъгълника, всеки с основа около 3 см. Слагаме с лъжичка малко сладко в основата на триъгълника и навиваме.

6. Нареждаме кифличките в тава върху хартия за печене, с разстояние между тях. Оставаме ги да втасат още.

7. Намазваме ги с разбития жълтък и олиото. По желание можем да ги поръсим със захар, филирани или нарязани бадеми или други ядки.