Кифлички със шафран

Продукти

  • 1 есенция ром
  • 24 тъмни стафиди
  • 1 ч.л. сол
  • 20 гр олио
  • 1 яйце
  • 7 гр мая
  • 100 гр кафява захар
  • 75 гр масло
  • 5 гр шафран
  • 300 мл прясно мляко

Начин на приготвяне

1. Изсипваме млякото да заври и добавяме стрития на прах шафран и маслото. Оставяме да се охлади.

2. В отделна купа смесваме брашното, захарта, солта и маята. Добавяме млякото и яйцето и месим за около 10 мин., докато се получи меко и еластично тесто. Оставяме да втаса, докато удвои обема си за около 1 час.

3. Изваждаме тестото и го разделяме на 12 равни части. Поръсваме стафидите с есенцията ром. Оформяме фитили от тестото с дължина около 30 см. Навиваме ги във формата S. Оставяме ги да втасат отново, докато удвоят обема си.

4. Когато са готови, намазваме ги с разбито яйце и поставяме по една стафида в центъра на всяка спирала. Печем на 180 градуса около 15 мин.