Калкан на фурна със сушени домати и каперси

Продукти

  • 30 мл. зехтин
  • 1 шепа маслини
  • 1 връзка целина
    прясна
  • 1,5 ч.ч. вода
    топла
  • 8 бр. сушени домати
  • 20 г каперси
  • 50 мл. бяло вино
  • 1 калкан
    около 3-3,5 кг.
  • 1,5 глава лук
  • 1 шепа морска сол
  • 2 скилидки чесън
    по желание

Начин на приготвяне

  1. Измиваме и транжираме много добре рибата (отстраняваме перките, опашката и главата). Поставяме я в голяма и дълбока тава.
  2. Втриваме солта в рибата и добавяме зехтина.
  3. Почистваме и нарязваме лука и чесъна и ги добавяме при рибата.
  4. Измиваме и нарязваме целината и прибавяме и нея към рибата заедно с каперсите и сушените домати.
  5. Добавяме виното и водата.
  6. Леко "прибутваме" зеленчуците под рибата.
  7. Покриваме тавата с рибата с фолио.
  8. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 40 минути.

Калкан на фурна със сушени домати и каперси по рецепта на Михаил Заимов от предаването "Гладни момичета".