Домашна боза

Продукти

  • 2 ч.ч. брашно
    от просо
  • 5 литра вода
    , хладка
  • 2 ч.ч. захар
    *може да ползваме кафява захар
  • За закваската:
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 с.л. захар
  • 2 с.л. брашно
    от просо

Начин на приготвяне

  1. За закваската: в подходящ съд смесваме водата, захарта и брашното, и разбъркваме добре, до хомогенна смес. Оставяме да престои 1-2 дни (докато ферментира). 
  2. Изсипваме брашното в сух тиган и го запичаме, като разбъркваме през цялото време, за да не загори.
  3. Прехвърляме го в по-голяма тенджера и го оставяме да изстине.
  4. Добавяме водата и разбъркваме добре, до хомогенност (може и с пасатор, за да не се получат бучки).
  5. Добавяме захарта и поставяме на котлона да заври.
  6. Бъркаме през цялото време на варенето (около 7-8 минути).
  7. Снемаме от огъня и оставяме да се охлади. Прибавяме закваската. 
  8. Оставяме на топло за 2-3 дена, да ферментира. 
  9. След това наливаме бозата в стъклени бутилки и съхраняваме хладилник.