Домашен кекс със захарна глазура

Продукти

  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. олио
  • 2 ч.ч. брашно
    или колкото поеме
  • 1 бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. сода
  • за глазурата:
  • 1,5 ч.ч. захар
  • 0,5 ч.ч. вода
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне

  1. Отделяме жълтъците от белтъците и разбиваме - белтъците на сняг, а към жълтъците изсипваме захарта и разбиваме с ванилията, добавяме олиото и киселото мляко, към което сме добавили содата.
  2. Добавяме белтъците и брашното, смесено с бакпулвера. Разбиваме добре.
  3. Изсипваме сместа в кексова форма и печем на 220 градуса, проверяваме с клечка за готовност (около 35-40 минути). 
  4. За глазурата: слагаме на котлона захарта и водата. Оставяме да заврят, като бъркаме непрекъснато и приготвяме гъст сироп (да се тегли на конци). Изсипваме го постепенно и на малки части в порцеланов съд, навлажнен с малко студена вода, и разбъркваме с дървена лъжица, докато побелее. Накрая прибавяме ванилията. Приготвената глазура трябва бързо да употребим, защото не е устойчива.
  5. След като извадим кекса от фурната, изчакваме да поизстине, обръщаме го и го заливаме с глазурата.