Домашен кекс с какао

Продукти

  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. сода
  • 1 бакпулвер
  • 2 ч.ч. брашно
    или колкото поеме
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 4 яйца
  • 1 с.л. какао

Начин на приготвяне

  1. Отделяме жълтъците от белтъците и разбиваме - белтъците на сняг, а към жълтъците изсипваме захарта и разбиваме с ванилията, добавяме олиото и киселото мляко, към което сме добавили содата.
  2. Добавяме белтъците и брашното, смесено с бакпулвера. Разбиваме добре.
  3. Разделяме сместа на две не равни части около 70/30%. В по-малката слагаме какаото и разбиваме.
  4. Изсипваме ваниловата смес в кексова форма и след това върху нея - каковата и печем на 250 градуса, проверяваме с клечка за готовност (около 35-40 минути).