Close search

Традициите за Великден: какво да сложим на трапезата?

Традициите за Великден: какво да сложим на трапезата? Предложения за вкусен великденски обяд от Billa Кулинариум. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Великден е най-светлият празник в православното християнство, на който се отбелязва възкресението на спасителя Исус Христос, изкупил всички грехове на човечеството със смъртта си и след нея приел своя божествен облик.

И тъй като Великден бележи края на Великите пости, това означава, че масата трябва да е прилично отрупана с храна.

Пет са важните, задължителни ястия: боядисаните великденски яйца, салатата, основното, великденските сладки и козунакът.

Яйцата 

При тях нещата са ясни. Боядисани още на Велики четвъртък или на Велика събота, украсени подобаващо, те са задължителна част от нещата, които трябва да присъстват на масата на Великден.

Салатата

За приготвянето ѝ най-често се използват и яйца, тъй като има много и трябва да се ядат бързо, за да не се развалят. В случая ние ви  предлагаме зелена салата с чери домати и яйца. Тя не е типичната зелена салата, която приготвяме всяка година. Тук чери доматите придават приятен свеж нюанс за сметка на по-тежкия вкус на пресния лук и чесън.

Основното

Агнешкото е традиционният избор в случая, който и ние ще последваме. Това е все едно да не избереш риба за Никулден. Освен това, приготвено по подходящ начин, агнешкото може да донесе цяла палитра от наслади на небцето ви. Нашето предложение в случая е Печено агнешко с бланширани зеленчуци, (рецептата можете да намерите на стр.18 в кулинарното издание Billa Кулинариум) или за тези, които биха заложили на по-екзотичното - Агнешко с печени чушки и кускус, (рецептата можете да намерите на стр.61 в кулинарното издание Billa Кулинариум). Ястията са откровено традиционни, но също така страшно вкусни и засищащи.

Десертът

Великденските сладки също са нещо задължително за трапезата. Те могат да бъдат няколко вида, като най-често разпространени са хрупкави сладки и бисквити в различни форми (звезди, риби, триъгълници и т.н.). Ние предлагаме един по-интересен вариант на сладките, който би зарадвал децата ви, а именно - Мъфини с малини и швейцарски крем (рецептата можете да намерите на стр.22 в кулинарното издание Billa Кулинариум)

Козунакът

Няма Великден без козунак. Козунакът носи в себе си вкусната есенция на празника. Има няколко начина за "завиване" на козунака. Ние ви предлагаме като вариант козунак плитка.

Рецептите за Великден и още интересни пролетни рецепти можете да намерите в кулинарното издание №1 в България - Billa Кулинариум.

1 Коментар

  1. Small
    Не е важно

    Благодаря Ви,че ни помагате много по този начин,като ни предлагате тази възможност за да се приготвим за празниците.Удивителни сте.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност