Close search

Разходки срещу глада за сладко

Разходки срещу глада за сладко Да преборим глада за сладко Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Лекото бягане и бодрите разходки оказват благотворно влияние срещу глада ни за вредни храни.

Всички знаем, че вредните храни са голямо изкушение, но те водят до затлъстяване. Понякога обаче не можем да се откажем от сладките изкушения. В такива случаи учените ни съветват да правим малки разходки.

Според австрийски учени ходенето по четвърт час на ден с бодро темпо или лек крос може да се окаже много полезно за онези, които страдат от наднормено тегло и не могат да ограничат висококалоричните изкушения, предава Ройтерс.

Изследователите от университета на Инсбурк са провели експеримент с 47 души на средна възраст 28 години, страдащи от наднормено тегло. Те били разделени на две групи. Едните трябвало да бягат на пътека в продължение на 15 минути, като темпото е било достатъчно бързо, за да може да се догони автобус. Тези 15 минути са повлияли на желанието на всички доброволци от тази група да ядат сладко, твърдят учените.

За доброволците от другата група не е имало никакво физическо натоварване по време на изследването - само разходка. Те показали същите резултати спрямо желанието за сладко. 

Виж още: Разходките в компания са много по-полезни

Учените са обнадеждени от резултатите и смятат, че ходенето може да се използва като стратегия срещу моментния непреодолим апетит и всички онези нездравословни изкушения.

Не само сладкишите могат да се ограничат по този начин, но и всякакви висококалорични храни, към които посягаме, когато се почувстваме гладни, убедени са специалистите.

Тези малки кратки разходки действат като когнитивна стимулация и отвличат вниманието на хората от натрапчивите мисли за храна, поясняват специалистите. Хората могат да се разхождат, когато усетят, че искат да похапнат нещо, и така няма да се тъпчат непрестанно с вредни храни, съветват психолози, които са се запознали с изследването. 

Виж още: Разходка срещу депресия

Източник: bulevard.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност