Close search

Как да се храним като спортисти?

Как да се храним като спортисти? Пълноценното хранене играе основна роля в тренировъчния процес на топ спортистите Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Пълноценното хранене играе основна роля в тренировъчния процес на топ спортистите, тъй като снабдяването с необходимите хранителни вещества може да повиши значително възможностите на организма и да допринесе за постигането на желаните резултати.

Балансираното хранене е в основата на диетата на всеки един елитен спортист. Някои от тях, като носителят на "Златната топка" Кристиано Роналдо, които разкри в bet365 залагания какви са целите му за 2018 г., дори променят изцяло хранителните си навици, за да удължат кариерата си на най-високо равнище.

В зависимост от практикувания спорт хранителните режими се различават, но има някои общи принципи и правила, към които трябва да се придържате. Вашето дневно меню трябва да бъде разнообразно с храни, съдържащи високи енергийни стойности и правилно съотношение между хранителни елементи, витамини и микроелементи.

Всяка една пълноценна хранителна диета изисква ежедневно набавяне на около 2500-4000 калории в съотношение 55% въглехидрати, 30% мазнини и 15% протеини.

Закуска - Закуската играе съществена роля във вашата диета. Препоръчително е тя да се приема около два часа преди спортна активност, като трябва да бъде богата на въглехидрати и витамини. Закуската се счита, че трябва да представлява около 25%-30% от хранителния прием за деня.

Обяд - Обядът е необходимо да съдържа около 40%-45% от дневния хранителен прием. Той трябва да бъде съставен от храни с високо съдържание на мазнини, белтъчини и минерални соли. В случай, че тренирате след обяд, препоръчително е да приемете по-малки количества лесно усвоима храна, която да бъде богата на въглехидрати.

Вечеря - Вечерята трябва да бъде изградена предимно от белтъчини и да се консумира до 19:00-19:30 часа. При положение, че тренирате за повишаване на мускулната маса, може да изпиете протеинов шейк 1-2 часа след нея.

При сериозни физически натоварвания тялото се дехидратира значително и затова от изключително голяма важност за доброто функциониране на организма е възстановяването на тези течности чрез вода, напитки за спортисти без захар, студени чайове и пресни плодови сокове.

Вода трябва да се приема преди, след и по време на тренировки за спомагането на нужните биохимични процеси във вашия организъм. Имайте в предвид, че тялото се нуждае от около 1.5 вода, в дните, в които не тренирате и около 2.0-2.5 литра в дните с физически натоварвания.

По време на интензивни тренировки в тялото се увеличава производството на свободни радикали, в резултат на което се повишава риска от настинки и вирусни заболявания. Затова е препоръчително редовно да приемате храни богати на витамин С (киви, грейпфрут, лимон, портокал) и витамин Е и селений (семена и ядки).
Не трябва да забравяте, че във вашата диета е необходимо да присъстват и обилно количество плодове и зеленчуци, особено тези с червен и оранжев цвят. Плодовете е хубаво да консумирате преди основните хранения заради лесната им ферментация, докато салати и други зеленчуци можете да приемате с храненето. Зеленчуците са богат източник на антиоксиданти, фибри и витамини и минерали и са отличен помощник при изгарянето на мазнини.

Топ храните, към които трябва да се насочите, ако искате да се радвате на добра спортна форма и цветущо здраве включват сладки картофи, кафяв ориз, овесена каша, пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци, обезмаслено мляко, птиче месо, крехко червено месо, риба и морски дарове и яйца.

За постигането на желаните резултати в предпочитания от вас спорт и повишаването на енергийния запас, със сигурност трябва да намалите до минимум консумирането на алкохол, както и да забравите за консервирани храни, бял хляб, зърнени закуски със захар и газирани напитки.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност